Slapeloosheid

Slapeloosheid

Iedereen heeft er wel eens last van slaapproblemen. Je ligt maar te draaien en te woelen. De slaap wil niet komen, of je wordt midden in de nacht wakker.
Vroeger vertelde mijn moeder me dat Klaas Vaak langs kwam, die strooide dan wat slaapzand in je ogen. Wat heerlijk onschuldig.

Inmiddels heb ik zelf veel ervaring met niet slapen en hoe dat om te buigen naar een heerlijke weldadige slaap, en help ik veel mensen hierbij.

In deze blog deel ik waardevolle tips en ervaringen met je.

Je herinnert je vast wel dat je een belangrijk examen of een sollicitatiegesprek had waardoor je de nacht ervoor nauwelijks sliep. Je ervaart stress en je geest draait overuren.

Er zijn voortdurend gedachten aan de lesstof,,,,,,,,,,,,, hier moet ik aan denken……………dat mag ik zeker niet vergeten…………ik moet maar een knoop in mijn zakdoek leggen dan herinner ik mij……………… of aan hoe het gesprek zal verlopen………….zal ik die broek dragen of toch maar dat jurkje………….ik moet maar niets zeggen over mijn nieuwe hobby…………..wat als ze vragen om referenties………….

Automatische piloot

Maar nu heb je geen examen, geen sollicitatie gesprek, je leven gaat gewoon op de automatische piloot. Drukke baan, sporten, vrienden, misschien kinderen.

Je gaat naar bed, doodmoe van alles wat er gebeurt is, en de slaap wil maar niet komen……….

Of je wordt midden in de nacht wakker en kan de slaap niet meer vatten………… je gaat je irriteren……..het frustreert je…………zo meteen gaat de wekker en de komende dag heb ik die belangrijke vergadering, die interessante meeting………….

Stress, onrust, je blijft maar denken, malen. Je hele systeem is in een staat van voortdurende alertheid.

Net zoals voor dat belangrijke examen je constant de lesstof herhaalt en nogmaals herhaalt…… je denkt voortdurend daaraan.

Er is een onlosmakelijk verband tussen lichaam en geest.

Je ervaart onrust, angst, je gedachten draaien in kringetjes, je gaat piekeren en je bent als een dolle oplossingen aan het zoeken voor dat probleem.

Als dit eenmalig is, zoals bij een examen dan kom je tussendoor weer voldoende tot rust dan zal de harmonie tussen lichaam en geest zich herstellen. Maar als dit voortdurend aan de hand is zal er een onbalans ontstaan tussen lichaam en geest.

Je zult niet alleen slecht slapen maar er kunnen ook andere klachten ontstaan zoals burn out, hyperventilatie, bijnieruitputting enz.

Maar gelukkig zijn er veel oplossingen.

In mijn ogen is het allerbelangrijkste wat je kan doen de balans herstellen tussen lichaam en geest, je denken en je voelen Mijn manier van aanpak is volgens H-E-A-R-T

Ontstaan vanuit meer dan 25 jaar ervaring met mezelf en mijn leerlingen en coachees.

H- Je gaat problemen Herkennen

E- Je gaat Erkennen dat het een probleem is.

A-Je leert het probleem te Accepteren

R- Je gaat Reflecteren op het probleem.

T- Dan kan je het probleem Transformeren.

Deze 5 benaderingen lopen door elkaar heen, het is niet eerst het een dan het ander maar en en.

Oke lets start.

Bewustworden

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden. Er zijn dus meerdere benaderingen mogelijk, zowel vanuit het lichaam als vanuit de geest.

Bewustzijn creëren op het probleem. Je slaapt slecht, wordt regelmatig wakker of kan niet inslapen. Zoals ik hierboven al schreef ervaar je dan onrust of angst.

Ga eens na voor jezelf;

  • – Wanneer is dit begonnen?
  • – Wat speelde er in die tijd in mijn leven?
  • – Is er ooit iets in mijn leven gebeurt midden in de nacht?

Uitrusten

Je lichaam heeft niet perse slaap nodig om uit te rusten. Het heeft wel een rustige veilige, comfortabele plek nodig om tot rust te komen. Verzeker je ervan dat je veilig bent, dat het rustig is. Als je lichaam tot rust komt, komt vanzelf de geest tot rust en zal slaap vanzelfsprekend zijn.

Als je merkt dat je aan het piekeren bent, of je gedachten in kringetjes draaien zeg dan radicaal STOP. Realiseer jezelf dat je deze nacht niets kan veranderen, je kan niets oplossen als je in bed ligt Eventueel kun je tegen jezelf vertellen dat je morgen aandacht kan besteden aan het probleem, maar voor nu mag je uitrusten.

Veiligheid

Het kan zijn dat lichaam (celgeheugen) onrust ervaart in de nacht. Vaak wordt je dan elke nacht op een bepaald tijdstip wakker. Dit kan zijn omdat er ooit midden in de nacht iets gebeurt is waardoor je alert moet blijven om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt. Bijvoorbeeld als er een keer ingebroken in het midden van de nacht en je hebt niets gemerkt, of de ambulance kwam midden in de nacht voor jezelf of een geliefde.

Door heel bewust te zijn bij het naar bed gaan dat het veilig is, deze nacht gebeurt er niets, desnoods maak je een rondje door het huis en kijkt heel bewust of de deur is afgesloten en de ramen gesloten zijn. Je realiseert je dat het veilig is.

Je kan het gevoel van veiligheid ook verhogen door tegen een muur te gaan liggen of een deken of kussen tegen je rug te leggen.

Weet dat je lichaam niet perse slaap nodig heeft om uit te rusten.

Als yoga therapeut heb ik veel ervaring met mensen met slapeloosheid, ik deel dan ook graag een paar fijne oefeningen met je om lichaam en geest tot rust te brengen.

Concentratie op je lichaam/ bodyscan

Ga op je rug liggen. Adem een aantal keren diep in en uit. Voel hoe je lichaam erbij ligt. Hoe voelen je voeten, hoe voelen je knieën, je billen? Wees opmerkzaam. Je hoeft niets te veranderen, alles is goed zoals het op dit moment is. Besef dat je in een veilig warm bed ligt. Ga verder met je  aandacht langs je ruggengraat naar je schouders. De hele achterkant van lichaam voel, hoe voelt je buik, je middenrif, je borstkas. Neem de tijd en voel. Merk op hoe je adem stroomt.

Voel je schouders en je armen en handen. Voel je nek, je oren, je kaken, je ogen, je voorhoofd.

Voel je hele lichaam.  Je kan zo lichaamsdeel voor lichaamsdeel voelen, ervaren,  van beneden naar boven en van boven naar beneden.  Je kunt een aantal keren lichaamsdeel voor lichaamsdeel doen en dan een paar keer je aandacht door je lichaam laten stromen als een douche van boven naar beneden en als een fontein van beneden naar boven.

Je lichaam komt tot rust, en zodoende komt ook je geest tot rust.

Misschien roept je verstand, dat lukt mij niet, dat kan ik niet, zo werkt het niet en wat het nog meer kan verzinnen. Laat het maar schreeuwen, breng je aandacht liefdevol terug naar het voelen van je lichaam. Steeds weer, wordt niet boos op jezelf als het niet direct lukt, maar breng opnieuw, vol liefde, je aandacht terug naar je lijf en je adem.

Luister oefening

Niet iedereen kan even gemakkelijk zijn lichaam voelen. Dan is de volgende oefening misschien meer geschikt.

Ga op je rug liggen en beweeg een aantal keren je lichaam, schud het of span het helemaal aan. Adem een aantal keren diep in en uit.

Breng dan je aandacht naar je oren. Luister. Wat hoor je?

*Begin met luisteren naar de geluiden buiten. Wat hoor je? Je hoeft het niet te duiden, alleen maar luisteren. Er rijd een auto voorbij, een vogel zingt,…….      

*Dan luister je naar de geluiden binnen je huis, wat hoor je? Een druppende kraan, de ventilator van de koelkast………………..  

*Breng dan de aandacht naar de geluiden in je kamer, wat is daar nog te horen.

*Dan nog dichterbij op ongeveer 10 cm om je lichaam. Concentreer je op de geluiden, je hoeft er niets van te vinden, het zijn enkel geluiden.

Merk je dat sommige geluiden je gaan irriteren, besef je dan dat het enkel geluid is, het is er niet specifiek om jou wakker te houden, of voor jou. Nee het is het geluid wat hoort bij dat fenomeen. Bijvoorbeeld, in de kamer tikt een klokje, je aandacht wordt daar naar toegetrokken. Luister er eens goed naar, en realiseer je dan wat het werkelijk is, het is het tikken van de klok, een geluid.

Niet meer en niet minder.

Deze oefening kan voldoende zijn om in slaap te vallen.

Ontspanning met klankschalen

Hier vind je een opname die ik maakte bij onthaastingsschip ’t appeltje. Een volledige ontspanning met klankschalen.

Yoga houdingen

Er zijn wel een aantal yogahoudingen die je kunnen helpen te ontspannen en je aandacht naar binnen te brengen, zodat het rustiger wordt in je hoofd en je gemakkelijker kan inslapen.
Let op forceer niets, oefen altijd rustig en geduldig.
Blijf minimaal 2 minuten in een houding
Adem rustig en volledig in en uit.

Uttanasan

UttanasanaIntensief gestrekte houding
Ga staan met de benen op heupbreedte en rol rustig 1 voor 1 je wervels af.
Laat je armen hangen, pak je benen vast of pak je ellenbogen vast.
Breng je aandacht naar de plek die het meest om aandacht vraagt, en adem rustig en volledig in en uit.
Blijf minimaal 2 minuten.Stapel na afloop een voor een je wervels weer op. Mocht je een draaierig gevoel krijgen dan kijk je rustig naar links en naar rechts.

Pascimottanasana

pascimottanasanZittende vooroverbuiging
Eventueel kun je de benen buigen of een kussentje onder je knieën leggen.
Breng je aandacht naar de plek die het meest om aandacht vraagt, en adem rustig en volledig in en uit.
Blijf minimaal 2 minuten. Kom langzaam terug uit de houding en voel na.

balasana/ yoga mudra

kind positie, yoga mudraGa op je knieën zitten en breng je billen naar je hielen. Leg je armen naast je of voor je neer. Eventueel een kussentje onder je hoofd of onder je borst.
Breng je aandacht naar de plek die het meest om aandacht vraagt, en adem rustig en volledig in en uit.
Blijf minimaal 2 minuten. Kom langzaam terug uit de houding en voel na.

Halasana

HalasanaEventueel een dekentje onder je schouders
Zorg ervoor dat je hoofd en je nek vrij liggen en beweeg je hoofd niet in deze houding.
Breng je aandacht naar de plek die het meest om aandacht vraagt, en adem rustig en volledig in en uit.
Blijf minimaal 2 minuten. Kom langzaam terug uit de houding en voel na.

Wat heerlijk, na ons gesprek van gisteren heb ik vannacht gewoon 6 uur geslapen, ik voel me hier heel fijn bij. Elrike

De dag doornemen

Als je in bed gaat liggen neem dan de dag door. Begin met het je herinneren wat je hebt gedaan deze dag. Begin bij de avond of bij de ochtend en probeer je zoveel mogelijk te herinneren Oordeel niet, wat er is gebeurt is gebeurt, niet of het fijn was of vervelend, teleurstellend of hoopvol. Enkel en alleen dat wat er gebeurd is.

 Aquera

Met een stemanalyse zie je snel en eenvoudig je valkuilen en patronen. We kunnen zien welke emoties er op dit moment in je leven spelen en of er patronen zijn die zich steeds herhalen. Bijvoorbeeld of er beslag op je gelegd wordt, of dat je terugvalt in oude patronen, misschien maak je je druk over zaken die niet jouw persoonlijke leven betreffen, misschien ben je je uitlaatklep kwijt. Het kan ook zijn dat er een oud trauma hertriggert wordt, of dat je hersenen oververmoeid zijn. De analyse geeft dit helder weer, dit geeft vaak veel duidelijkheid en herkenning.

Geluidsbalans

Aan de hand van de stemanalyse kan het aquera systeem een geluidsbalans maken die helemaal afgestemd op jouw eigen frequenties. We meten welke emoties er teveel energie kosten en waar er te weinig energie is, de geluidsbalans geeft het brein opdracht dit weer te herstellen. We kunnen heel specifiek meten welke frequenties jij nodig hebt. Zo ontvangen jouw hersenen weer de juiste informatie en het zelf helend vermogen van het lichaam weer gaan kan stromen.

Elke dag een kwartier luisteren, geeft al zoveel ondersteuning dat je na 2 maanden ( vaak al veel eerder) echt verandering ervaart. En deze verandering is duurzaam.

Ik heb al vele mensen geholpen een beter slaappatroon te ontwikkelen. Wil jij hier ook begeleiding bij maak dan nu een afspraak.

Slaappatroon

Wat ook kan helpen bij de bewustwording van je slaappatronen is het bijhouden van een nachtboekje.

Hierin noteer je bv wat je is opgevallen die dag, heb je ruzie gehad, zorgen gemaakt, druk geweest, zinvol bezig geweest, juist geen voldoening enz.

En ook of je gemakkelijk in slaap viel, doorgeslapen hebt, vroeg wakker werd, uitgerust of juist moe wakker bent geworden en alles wat jij nog meer kwijt wil.

Doe dit minstens drie a vier weken. Daarna ga je lezen . Valt je een bepaald patroon op? Bv overdag ruzie gehad, onenigheid, een onvoldaan gevoel, en dan slecht inslapen?

Of misschien had je last van hitte of koude.

Oordeel niet over jezelf, wees mild. Geef jezelf tijd en ruimte, toestemming om te leren en om fouten te maken.


Hier je een voorbeeld

Slaap dag boek

Het is zinvol je slaap patroon in beeld te brengen, zo zie je wat je overdag doet en wanneer je dan wel of niet slaapt.

Hoe laat ben je opgestaan?———————————————————————————————————————————————————————————————–

Hoe ben je wakker geworden?——————————————————————————————————————————————————————————————

Wat heb je gegeten vandaag?

Ontbijt————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Lunch ————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Diner————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Hoe lang ben je buiten geweest vandaag?———————————————————-

Hoeveel beweging heb je gehad?————————————————————————————————————————————————————————————–

Waar heb je je zorgen over gemaakt?———————————————————————————————————————————————————————————

Slaap nacht boek

 Ben je gemakkelijk in slaap gevallen?——————————————————————————————————————————————————————————–

Heb je doorgeslapen vannacht?———————————————————————–

Zo nee, waar moest je aan denken?————————————————————————————————————————————————————————————

Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen. Deel ze gerust.

En wat ook wel wil helpen

  •  maak een wandeling in de frisse lucht voordat je naar bed gaat
  •  Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag
  •  een uur voordat je gaat slapen geen tv/ radio/ internet of smartphone.
  •  maak een slaap ritueel, bv ga douchen, poets je tanden, doe 1 of 2 houdingen.

Ik hoop dat deze oplossingen je helpen bij het hervinden van een goed slaappatroon, zodat jij meer rust en ontspanning gaat ervaren in je leven. Mocht je hulp nodig hebben dan kun je een afspraak met me maken. Een stemanalyse met slaapcoaching geeft vaak een goed resultaat.

Ik maak een speciaal op jouw afgestemd traject waarbij we alle aspecten via de HEART benadering gaan onderzoeken.

Het traject omvat een stemanalyse, een geluidsbalans voor 3 maanden, opdrachten, oefeningen, 3 gesprekken van een half uur. Na 3 maanden maken we een nieuwe screening, je krijg hiervan een kort rapport en een aangepaste geluidsbalans. Desgewenst kunnen we nog extra gesprekken toevoegen ( euro 30, per half uur)

Jouw investering is je tijd en Euro 197,–

31 6 54 30 8005 of ontspannenleven@gmail.com

Ik kan het nog bijna niet geloven maar ik slaap bijna elke nacht aan een stuk door. Ik luister nu 2 weken naar de geluidsbalansen en ben me veel bewuster van wat er gebeurt in mijn leven. Dank dank, dank. Anita

Gepubliceerd door Yvonne Coppens

Ontspannen Leven is voor mij; mijn eigen beste vriendje zijn! Er is dan een verbinding tussen hart, hoofd en ziel. Hierover geef ik (interactieve) lezingen en trainingen. En begeleid ik mensen met levensvraagstukken of anderzins.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: