Hoe emoties je gezondheid beïnvloeden

Hoe emoties je gezondheid beïnvloeden

Mensen met een goede emotionele gezondheid zijn zich bewust van hun gedachten, gevoelens en gedrag. Ze hebben geleerd op een gezonde manier om te gaan met dagelijkse problemen en stress. Ze hebben een goed zelfbeeld en gezonde relaties.

Maar ondanks dat kunnen veel dingen die in je leven gebeuren je emotionele gezondheid beïnvloeden. Dit kan leiden tot sterke gevoelens van verdriet, stress of angst. Zelfs goede of gewenste veranderingen kunnen net zo stressvol zijn als ongewenste veranderingen.

Een aantal van deze zaken op een rijtje

  • – een ontslag
  • – een kind krijgen of een kind dat uit huis gaat
  • – de dood van een geliefde
  • – scheiden of trouwen
  • – een ziekte of handicap
  • – een promotie
  • – geld problemen
  • – verhuizen

Dat emoties invloed hebben op onze gezondheid is algemeen bekend. Maar hoe werken die emoties op ons gedrag en ons lichaam? Als je gestrest, boos of geïrriteerd bent krijgt je lichaam signalen dat er iets niet goed is. Het gaat direct helpen de stress op te lossen. Emoties van vreugde, dankbaarheid, liefde, geborgenheid zorgen ervoor dat het lichaam in een staat van ontspannenheid is. Pas dan werkt het zelf helend vermogen optimaal en zullen we een gevoel van gezondheid, geluk en tevredenheid ervaren.

Het lichaam reageert op gedachten en gevoelens van binnenuit en op situaties van buitenaf die gebeuren in ons leven. Het lichaam maakt daarbij geen verschil, het handelt direct. Het reageert met cel toename/ cel afname of met functieverandering. Het denken past zich aan om het ‘probleem’ op te lossen en het gedrag zal veranderen. Dit alles is duidelijk te zien in de hersenen. Er is een directe verbinding tussen lichaam en geest wat zich laat zien in het lichaam en in het leven.

Wist je dat je per dag gemiddeld tussen de 60 000 en 70 000 gedachtes hebt, en dat deze gedachten veelal onbewust zijn, ze draaien in kringetjes. Dan is het voor de hand liggend dat als er stress is in je leven jij jezelf onbewust saboteert met al die gedachten. Het bewust worden van die onbewuste gedachten stromen kan al veel verandering brengen.

Er is een manier om je gezondheid en geluk te verbeteren.

Als je gedachten en gedachten patronen gaat herkennen, kun je misschien ook wel ontdekken waar ze vandaan komen. Vaak zijn er oorzaken te vinden in het directe verleden, zoals ontslag, dood van een geliefde, een ruzie, een berisping van een collega, deadlines die je maar net haalde of net niet, enz. Dan kun je kijken of dit patroon vaker in je leven is voorgekomen of zelfs in het leven van je familie. Deze bewustwording kan al veel verlichting brengen.

Door oorzaken van verdriet, angst en stress in je leven te leren herkennen en erkennen en indien mogelijk op te lossen kun je een betere emotionele gezondheid bereiken.

Graag deel ik nog enkele andere handige tips voor een stabiele emotionele gezondheid.

Druk je emoties uit op een gepaste manier.

Geef altijd uitdrukking aan je emoties. Als gevoelens van stress, verdriet of angst niet worden gedeeld kunnen ze problemen veroorzaken. Deze gevoelens binnen houden kan ervoor zorgen dat je jezelf nog slechter gaat voelen. Het is prima om mensen met wie je omgaat te laten weten als er iets is wat je bezig houdt. Maar hou wel in gedachten dat familie en vrienden je niet altijd kunnen helpen om op een goede manier met emoties om te gaan. Op die momenten vraag je iemand van buiten om je te helpen.

Leef een gebalanceerd leven.

Focus op de dingen waar je dankbaar voor bent, waar je blij van wordt. Laat je niet leiden door de problemen op het werk of op school. Dit betekent niet dat je moet doen alsof er niets aan de hand is als je overstuur bent of stress, angst of verdriet ervaart. Het is belangrijk deze gevoelens te delen maar laat ze niet leidend zijn in je leven. Concentreer je op de positieve dingen in het leven, de zaken die goed gaan. Een fijn hulpmiddel hiervoor is dagboekje bij te houden waarin je opschrijft wat je gelukkig heeft gemaakt die dag. Op welke momenten voelde je vrede, ontspanning, vreugde, dankbaarheid, geluk.

Er zijn onderzoeken die aangetoond hebben dat een positieve blik, de kwaliteit van leven verbeterd en je gezondheid een boost kan geven.

Misschien moet je een andere uitlaatklep vinden dan die je tot nu hebt gebruikt. Emoties delen door te praten kan maar ook een fysieke manier helpt. Bijvoorbeeld sporten, koud water training, adem oefeningen, zingen of dansen. Of wat te denken van jezelf creatief uiten door tekenen, schilderen of bijvoorbeeld beeldhouwen. Maak tijd vrij om die dingen te doen die je leuk vind.

Ontwikkel veerkracht.


Mensen met veerkracht kunnen op een gezonde manier met stress omgaan. Met verschillende strategieën kan veerkracht worden aangeleerd en versterkt. Bouw een sociaal netwerk om je heen, van mensen die jouw steunen en supporten, die je waarderen en respecteren. Werk aan een positief zelfbeeld. Wees mild voor jezelf en onderzoek hoe je over jezelf denkt, over je lichaam, je gedrag, je gedachten. Wees hierbij eerlijk, Doe je echt wat je zelf zielsgraag wil of probeer je onbewust aan de verwachtingen van anderen of de maatschappij te voldoen. Voel je dat je te dik, te lang, te klein bent of zie je er anders uit dan de modeblaadjes tonen. Sta daar eens bij stil. Wees open en eerlijk naar jezelf. Niet de gemakkelijke weg maar wel een duurzame weg. Zie de dingen in je leven in perspectief en leer veranderingen te accepteren.

ontspan lichaam en geest.


Ontspanningsmethoden, zoals meditatie, naar muziek luisteren, luisteren naar geleide meditaties, adem oefeningen, bewegen en yoga zijn goede manieren om je emoties in balans te brengen. Op youtube vind je veel lessen en meditaties.

Raja yoga is een allesomvattende vorm van yoga die zorgt voor diepe bewustwording en blijvende ontspanning. Het systeem omvat 8 delen die samen jouw leven omvatten. Hoe is je verhouding met de buitenwereld, de verhouding met je binnenwereld, hoe is je verhouding met je lichaam, hoe is het met je adem en energie, dan laat je los wat niet meer bij je past en ga je de aandacht als vanzelf richten op wat nodig hebt, wat je WEL wil en daaruit volgt concentratie, meditatie en contemplatie. Een prachtig systeem wat ikzelf al meer dan 25 jaar onderzoek.

Zorg goed voor jezelf.


Om een evenwichtige emotionele gezondheid te hebben, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Eet regelmatig, gezond en niet te veel. Zorg voor voldoende slaap en beweging voor frisse lucht en zonlicht. En let erop dat je emoties deelt en opgekropte spanning verlicht.

Overwegingen

Bij een slechte emotionele gezondheid kan het zelfhelend vermogen van het lichaam niet goed functioneren. Hierdoor kan het zijn dat je sneller klachten ontwikkeld in emotioneel moeilijke tijden. Als je vaak stress, angst of paniekgevoelens ervaart kan dat een teken zijn dat je niet goed voor jezelf zorgt. Voel je je regelmatig depressief of juist opgejaagd ook dan is het zaak alert te zijn. Andere tekenen van een slechte emotionele gezondheid zijn onder andere; stijve rug/ nek, verandering in eetlust, pijn op de borst, verstopping of diarree, een droge mond, extreem moe, allerlei kleine kwaaltjes, hoofdpijn, hoge bloeddruk, slaapproblemen, duizelig, kortademig, gewichts toe/afname enz.


stemanalyse

Een stemanalyse geeft je direct inzicht in je emoties en je patronen. Het is een krachtige tool voor zelfkennis.

Met een stemanalyse meten we onder andere de onbewuste emoties en gedachtenpatronen. Hieruit komt een uitgebreide analyse van jouw valkuilen en kwaliteiten op diverse gebieden. Je kan er elders op de website alles over lezen.

De geluidsbalans die gemaakt wordt naar aanleiding van de analyse zorgt ervoor dat je hersenen weer de juiste informatie krijgen. Hierdoor komt er meer ontspanning in lichaam en geest en wordt het zelfhelend vermogen gestimuleerd. De scherpe kantjes van de emoties worden verzacht en de balans kan hersteld worden.

Vind je het fijn begeleiding te hebben bij jouw emotionele gezondheid en geluk. Mijn naam is yvonne coppens en ik onderzoek al meer dan 25 jaar de relatie tussen lichaam en geest en leven.

Mijn tools zijn de eeuwenoude filosofie van raja yoga,de innovatieve techniek van aquera stemanalyse en de kennis van de biologische natuurwetten.

Gepubliceerd door Yvonne Coppens

Ontspannen Leven is voor mij; mijn eigen beste vriendje zijn! Er is dan een verbinding tussen hart, hoofd en ziel. Hierover geef ik (interactieve) lezingen en trainingen. En begeleid ik mensen met levensvraagstukken of anderzins.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: